Je čas se k něčemu přiznat. Ještě jako student střední školy jsem nesnášel čtení. Usínal jsem pokaždé, když jsem se pokusil přečíst víc jak několik stránek. K maturitě jsem nepřečetl ani jedinou knihu až do konce. Doufám, že za tohle přiznání nepřijdu o ten kus papíru. Nepochybuji však o tom, že ani zdaleka nejsem jediný.

  

Čtení může být pěknej vopruz, pokud si nemůžeš vybrat, nad jakým obsahem budeš trávit čas. Stejně tak může být neskutečně obohacující. Někdo si jím brousí fantazii, jiný v knihách hledá zábavu. Já v nich vždycky hledal odpovědi. Jak být lepší, jak žít lépe, trénovat lépe, jak se efektivněji pohybovat ve společnosti a okolním světě. 

  

  

Jak užitečné mohou být rady od lidí, jejichž televize je větší než jejich knihovna?  

Co si budem, svět je pořádně nebezpečné místo. Už sice nelovíme mamuty a jiná zvířata neloví nás, ale pokud nemáš páru o tom, jak život v téhle době funguje, dostaneš pěkně na frak. Nevyděláš prachy, tak neuživíš sebe ani rodinu. Nestaráš se o své zdraví? Dříve či později budeš putovat po nemocnicích a zdravotnický systém tě jako bonus „stáhne z kůže”. Co je ovšem nejhorší? Lidské sny a ambice jsou často ukamenovány nátlakem systému, pro který jsme převážně jen spotřebním materiálem.

  

Ať už jsi na tom se čtením stejně, ať už souhlasíš nebo nesouhlasíš s mým pohledem na společnost, pravdou je, že určitý vztah k literatuře ti dá silnou výhodu při seberozvoji. Pokud jsi jako já, potřebuješ přesvědčit o tom, že se ti čtení toho či onoho titulu opravdu vyplatí. Vybral jsem pro tebe 5 knih, které jsem osobně přečetl a vidím veliký smysl v tom, věnovat jim pozornost.

    

  

  

 Dan Millman – Cesta pokojného bojovníka  

Dlouho jsem nevěřil tomu, že kniha může být lepší než film. U tohohle kousku je to 100% pravda a klidně bych se o tom hádal. I když tě možná nemusí zajímat gymnastika ani sport jako takový, kniha v sobě obsahuje myšlenky s neskutečně velkým přesahem. Silný příběh člověka, který ztratil smysl života a byl nucen ho znovu najít.

  

Stalo se mi několikrát, že jedna věta, jedno slovní spojení mě po dlouhém bádání dokázalo posunout v růstu zase o krok dál. Některé z nich přišli z této knihy. Začal jsem uvažovat nad svým jídelníčkem. Našel odvahu učinit odvážná rozhodnutí a zbavit se strachu. Zmírnila mé úzkosti a melancholické stavy.

  

Pro mě opravdu nejdůležitější stránky, které jsem doposud četl. Málo kterou knihu přečtu více jak 1x, Cestu pokojného bojovníka jsem „přežvýkal” 4x a pravděpodobně se k ní v budoucnu ještě vrátím.

 

    

T. Harv Eker – Jak myslí milionáři

Během vysokoškolského studia jsem se dostal do situace, která byla tak trochu na prd. Docházely finance a má budoucnost se netvářila zrovna optimisticky. V tu chvíli jsem poprvé pocítil nutkání zajímat se o finanční gramotnost. Pomyslným odrazovým můstkem se pro mě stala tahle kniha a upřímně… výrazným způsobem změnila mé finanční smýšlení.

  

Otevírá témata investování, spoření, finančního plánování a podnikatelského myšlení. Určitě to není jediná kniha, kterou stačí přečíst a máš vyhráno. Naopak slouží jako perfektní uvědomění toho, co by si měl brát v úvahu a jaké nástrahy svět financí skrývá. Po přečtení jsem získal nový pohled, ale zároveň přišel pocit, že o penězích vlastně nevím skoro nic. 

  

Kniha ti vkládá do ruky návod, jak začít a kterým směrem se vydat. 

  

  

Ashlee Vance – Elon Musk: Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti

Technologické pokroky, ať už v automobilovém průmyslu či v jakémkoli jiném, jdou naprosto mimo mě. Tuhle knihu jsem zvolil čistě se zájmem o Muskovu osobnost. Z životopisů vizionářů obdobného formátu se lze mnohé naučit. Je dobré vědět o jejich životních postojích a jaké vlastnosti je dovedly tak daleko. 

  

Elon Musk je fascinující osoba. Každý si z této knihy pravděpodobně odnese něco trochu jiného. Je zde detailně rozebrán jeho charakter, životní příběh a na své si přijdou i technologičtí nadšenci. Ve mně utkvěla myšlenka, že peníze jsou důležité, ale nikdy se nesmí stát tou hlavní hodnotou, o kterou usilujeme. Právě vyšší smysl v našem konání dává sílu čelit i těm největším výzvám. 

Audiokniha zdarma: https://www.youtube.com/watch?v=o1aBBVnnYGE&list=PLHEdYpraeHd9W_Ll-qP8o9wCp60sIBC5p

  

  

Hans Rosling – Faktomluva

Velmi uklidňující četba a to bez nadsázky. Bylo zábavné, jak skrze čistá fakta dokázal pan Rosling rozprášit spoustu většinových názorů na svět. Nebudu lhát, mnoho z nich bych ještě před přečtením do jisté míry obhajoval též. Jestli tahle kniha něco dokázala, tak odhalit svět v širších souvislostech. Podívat se na problém jen z jedné strany člověka nikdy nepřivede k objektivnímu závěru, natož k pravdě. Z toho bychom si měli vzít velké ponaučení.

    

  

Každý žije v určité bublině. Pokud najdeme odvahu jí opustit, budeme o krok blíže ke spatření kompletního obrazu. Může nám to ušetřit spoustu trápení. Vzhledem k tomu, že za poslední rok se svět obrátil vzhůru nohama kvůli nejmenovanému viru, měla by být tato kniha povinnou četbou pro každého. Přišel čas, kdy kritické myšlení začíná být nedostatkovým zbožím. 

  

    

Chriss Voss – Nikdy nedělej kompromis

Komunikace je disciplína, ve které nevědomky každý den selhává většina z nás. Existují principy, díky kterým si jako lusknutím prstu uvědomíš, že tvoje přesvědčovací schopnosti za moc nestojí. Chriss mluví ze zkušeností vyjednavače FBI. Slova, gesta a intonaci umí používat na špičkové úrovni a snadno přinutí lidi udělat to, co chce, aniž by použil jakýkoliv druh násilí. Může jít o poměrně užitečnou dovednost, nemyslíš?

   

Na komunikaci dnes stojí a padá téměř vše. Ať už se snažíš prosadit na trhu práce, získat si přátele nebo životního partnera. Klíč k úspěchu téměř ve všech sférách visí na dovednosti naslouchat, pochopit, přesvědčit. Investovat čas tímto směrem nikdy nebude zbytečné.