Řekl jsem si, že tentokrát napíšu něco o "Buskingu" (pouliční umění). Pro někoho to může být trochu důstojnější styl žebrání na ulici, pro mě osobně to je nádherná disciplína a až v druhé řadě možnost, jak si umělci mohou přijít na nějaké ty koruny, eura a tak podobně.

  

Naše první pokusy s kamarádem o busking vypadaly jako snaha o trénink za chechtáky (peníze). Zkoušeli jsme nové triky, které byly sice hodně obtížné, ale míč se nám neustále válel pod nohama. Skladba triků nesměřovala k divákům, to my se snažili trénovat tak, jak trénujeme na hřišti, s rozdílem že vedle nás byl klobouk na mince. Cinkot dvacetikorun ale zněl spíš výjimečně a až postupem času nám začalo docházet proč. Dva týpci honící balón po chodníku není žádná show.

  

  

  

Děláš to pro sebe nebo pro lidi?

  

Změnili jsme strategii. Už to nebylo o nás, ale o lidech kolem. Pustili jsme se do předvádění triků, které sice nebyly ani zdaleka tak náročné, za to hezky vypadaly a prolínaly se mezi sebou. Konečně se nám začalo dařit, plnilo se obecenstvo kolem nás a váha klobouku byla znatelně rozdílná před a po skončení show.  Vznikla nám tak malá brigáda, kdy jsme si pravidelně opakovali základní triky, získávali jistotu před publikem a zároveň si vydělali na jídlo, cestování nebo co zrovna bylo potřeba. Naše pouliční vystoupení jsme později předváděli i v zahraničí, o tom ale zase jindy.

  

Během toho, jak se busking začal stávat jistou rutinou a běžnou součástí tréninku, víc a víc jsem si uvědomoval, že jím nelze nahradit běžný trénink na hřišti. Busking je pro lidi, trénink je pro sportovce. Pokud zůstanete u pilování show a budete jen opakovat to, co už s jistotou zvládáte, nebudete se posouvat kupředu. Ty pády, které předcházejí perfektnímu zvládnutí techniky prostě nevypadají hezky před publikem, ale je to nevyhnutelný proces k sebezdokonalování, ať už v čemkoliv.

  

  

  

Peníze až na druhém místě

  

Na busking nepotřebujete žádný extra skill a můžete si po relativně krátké době tréninku i přivydělat. Pro mě osobně je to víc než způsob přivýdělku metoda zdokonalování psychických aspektů nutných k úspěchu na soutěžích. To, co se do nějaké míry naučím s míčem mimo publikum se pak snažím před publikem vypilovat k dokonalosti, získat v tom jistotu pro blížící se soutěž. Je totiž obrovský rozdíl trénovat na hřišti nebo prezentovat svoje umění před očima desítek až stovek lidí. V tomhle ohledu je pro mě busking nenahraditelná tréninková metoda. Jak se říká: "Dělej, co tě baví, dělej to dobře a peníze přijdou samy."