Kdo trénuje raději v mokru, šeru a zimě než během teplých letních dní? Moc rukou nahoře nevidím, možná proto, že sedím v obýváku sám, ale snad se ke mně přidáte, když prohlásím, že léto je pro trénink násobně příjemnější roční období. Ten humus za oknem během zimy (kéž by alespoň sníh) nás vyloženě nemotivuje se zvednout od televize nebo PC, kde furt dokola sjíždíme Doom Eternal (neplacená reklama, zbožňuju tu hru!). Zkrátka není se čemu divit, že se nám tolik nechce. Tenhle článek bude o tom, jak “hacknout” svůj mozek a třeba si i zimu zamilovat pro ztížené podmínky, které mají potenciál nás neskutečně posunout!

    

Když ty, tak já taky!

  

  

Co mi v prvé řadě pomáhá dokopat se ke vchodovým dveřím jsou videa lidí, kteří mě svým pohybem inspirují. Sociální sítě jsou perfektní příklad toho, že my sami jsme kombinací cca 5 nejbližších lidí, kterým věnujeme nejvíce pozornosti a se kterými trávíme nejvíce času. Jejich příspěvky se ti budou točit v mobilu a pokud budou depresivní, máš hezky nakročeno k tomu sdílet tuhle emoci. Proto se v první řadě obklop inspirativními lidmi a příspěvky na sociálních sítích. Hledej lidi, pro které trénink v zimě nekončí, ale naopak je vyzývá zapojit kreativitu. Přirozeně kus tohohle myšlení přeleze i na tebe. Na youtube, facebooku, instagramu atd. nalezneš tuny materiálu o všem možným. Vyber si ten, který tě inspiruje a vyhni se tomu, kterej podporuje tvůj zadek na pohovce nebo slzy v očích.

  

Pokud ani tak nemáš dostatek motivace, využij motivaci skupinovou. Když víš, že sám se nedokopeš, domluv se s kamarády. Ve 13:30 se sejdeme na trénink na tom a tom místě, tečka(nebo rovnou tři vykřičníky)!!! Třebaže se ani jednomu nakonec nebude chtít opustit teplo domova, jít ven a dobrovolně bojovat s chladem, nakonec oba dorazíte, protože přece nenecháte kamaráda čekat venku zbytečně (tady bacha na správné kamarády, někteří tě v tom klidně nechaj). Skupina disponuje vždy větší energií než jedinec. Platí to o motivaci, o strachu, radosti i depresy. Vybírej pečlivě, protože co ve skupině převládá, to si zaručeně odneseš sebou. My s kamarády rádi pořádáme tréninkové meetingy”. Jednak se podpoříme navzájem a druhak naprosto vypneme od všech problémů a starostí. Je jen trénink a my. Požehnané chvíle s přáteli. 

  

Kde většina odpadne, úspěšní nacházejí sílu

    

Co zima umí naprosto perfektně, tak otestovat ve dvou rovinách. První je disciplína. Stojí mi progress za to nepohodlí tam venku? Chci se zlepšovat nebo chci mít pohodu? Dostojím tomu, co jsem si dopoledne slíbil nebo mě zláká představa čaje, čokolády a dalšího dílu seriálu Stranger Things? Je to zkouška tvého vztahu k sobě a k závazkům, které uzavíráš sám se sebou. Druhá rovina je „srdíčko”. Jasný, tohle ti asi moc neřekne, proto to rozvedu. Jde o vztah k tomu, co děláš. Láska hory přenáší. Pokud miluješ freestyle fotbal, parkour, basketball nebo třeba koňské pólo, okolnosti (v tomhle případě zima) tě jen tak neodradí od toho, aby sis dopřál další dávku Oxytocinu (hormon, který je spojený s pocitem zamilovanosti). Tyhle dvě roviny enormním způsobem určují tvůj úspěch v budoucnosti. Proto ber zimu jako výzvu. Kde většina odpadne, úspěšní nacházejí sílu. 

    

  

Kromě toho vystavovat se chladu je z biologického hlediska velice zdravé a trénink s tímto enviromentálním vlivem ti skvěle poslouží. Stimuluje krevní oběh, což nese spoustu výhod. Rychlejší regenerace, podpora imunitního systému, spalování tukových zásob, zlepšení kognitivních funkcí mozku (lépe nám to myslí),...

  

Trénink v zimě v sobě skrývá poklad. Je to jako zelenina mezi zákusky. Nechutná tak skvěle a člověk si k ní musí najít vztah, ale ve výsledku nám toho má sakra co nabídnout!