Psát o cestování teď asi není úplně na místě. Hranice se zavírají a lidé se klepou strachy, kdy na ně někdo dýchne a odsoudí je tím na smrt. Možná ale právě proto bychom měli vzpomínat na to dobré a snít o lepších časech, poznávání cizích zemí a nových zážitcích. Mně, jako umělce a cestovatele, tohle mrzí asi nejvíc. Není lepší pocit, než když je tvůj den absolutně nepředvídatelnej a každým dechem nasáváš svobodu. 

  

Cestování rozděluji do dvou kategorií. Takový ty dovolený u moře, all inclusive pobyty a výlety po památkách nebo trocha toho dobrodružství s pár penězi po kapsách a free programem na celý den. O penězích to ve výsledku absolutně není. Jen klasická výmluva před šlápnutím do neznáma.

  

Cestovat s prázdnou peněženkou se skutečně dá a povím ti jak! Překvapivě však ani cestování zadarmo není zadarmo. Na oplátku tě to bude stát odvahu riskovat a žít pro daný okamžik. Požitek tohohle cestování netkví v pohodlí, ale v neocenitelných zážitcích a zkušenostech.

  

  

Busking - moderní metoda žebráků

  

Ber to samozřejmě s nadsázkou, busking mi přirostl k srdci. Naučil mě odbourat strach z veřejného vystupování, rozšířit mezi lidi moje jméno a cestovat zdarma. Pokud nejsi v obraze, co busking přesně znamená, pak jde o předvádění svých speciálních dovedností na ulici pro kolemjdoucí, přičemž tě mohou/nemusí podpořit nějakou tou mincí. Zkráceně jde o pouliční umění. Jestli umíš něco zajímavého, co se dá zároveň předvádět na ulici, pak to pro tebe může být skvělá výzva a zkušenost.

  

S kamarádem jsme už několikrát buskovali. Jednou po tréninku nám z ničeho nic „hráblo”: „Co takhle vyrazit do Německa?” Chytli jsme se toho, zašli domů, zarezervovali si ubytování, koupili jízdenky na autobus a druhý den ráno vyrazili. Miluju tyhle spontánní akce!

  

Náš autobus se ovšem rozhodl, že nám to trochu „opepří”. Cestou do Německa to lehce vzal o rantl při vyjíždění z benzínky. Tadá! Několik super nudných hodin bylo před námi. Nikdy bych nevěřil, že se tak moc budu těšit na příjezd policajtů. To ale nechme stranou. Vše se vyřešilo a my se ve finále do Německa dostali, akorát docela pozdě. Čekala nás pouze jedna noc mimo ČR.

      

Hlavní smysl téhle cesty byl samozřejmě busking před německým publikem. Dohromady za ty dva dny jsme na ulici strávili cca 2,5-3 hodiny. Stačilo to, aby jsme otočili tolik éček, že nám to zaplatilo cestu i s ubytováním. Na oslavu jsme ještě mohli zajít do mekáče. (joooo, nejsem na to hrdej :D). Náš výlet nás celkem vyšel na nula peněz z vlastní kapsy. Považuji to za velice úspěšný trip. Byl to skvělej zážitek se skvělým vystoupením pro lidi a méně skvělou cestou autobusem. 

  

Jak se na to připravit?

  

Než půjdeš s kůží na trh, měl by ses řádně připravit. Bez jaké informace se nikdy nevydávat buskovat do zahraničí? Vždycky musíš vědět, jestli je v té a té zemi buskování povoleno. Pokud ne, mohl by si z přijet s prázdnou peněženkou a odjet navíc s vyluxovaným kontem za pokuty. Takovým překvapením je lepší se vyhnout, pokud v tom zrovna nelibuješ.

   

  

Ačkoliv je busking možností, jak cestovat zdarma, vždy preferuji alespoň nějakou zálohu v kapse či na kartě. Jak pravil Forrest Gump: „Shit happens!” Vždycky je lepší do hovna šlápnout v botě než-li naboso. Snad mi rozumíš...

  

Nezapomeň taky na řádné hudební ozvučení. Jestli jsi například tanečník a pustíš si hudbu z mobilu nebo nedej bože do sluchátek, budeš pravděpodobně působit, jako když si právě schytal epilepťák. Stejně tak u freestyle fotbalu hudba vždy nakopne atmosféru a upozorní na nás daleko lépe, než když si budeme jen tak kopat na prázdno. Hudba je opravdu skvělý doplněk.

  

Umělcům zdar!

  

Ať už si parkourista, freestyler nebo točař na hlavě, máš vše potřebné k tomu, aby sis zasloužil záři reflektorů, pouličních lamp a nadávky bezdomovců, že jim lezeš do kšeftu. Neboj, jen si dělám srandu. Lidé bývají rádi za takové zpestření dne. Mám s tím jenom dobré zkušenosti, ať už z pohledu publika či následného honoráře. Ještě si dovolím zmínit, že vděčnost a úcta k lidem se mezi umělci nosí, takže se vybav i dávkou těhle vlastností. 

  

V tuhle chvíli jsem shrnul vše, co jsem chtěl. Pokud by si měl zájem, rád ti ohledně buskingu a cestování poradím. Neváhej napsat na instagramu nebo do komentářů pod článkem.