Tohle téma vám dovolí trochu nahlédnout pod pokličku mého života, trénink totiž JE jeho velmi důležitou součástí. Není dne, kdybych litoval času stráveného nad protáčením míče ve všech možných polohách. Ať jsem z tréninku odcházel plný nadšení nebo naštvaný z toho, jak mě gravitace ten den podělala, nesl jsem si sebou jedno pravidlo. Špatný trénink je taky trénink. Je to pro mě neskutečně důležitá věta, protože najednou neexistoval špatný trénink. Začátky nebyly jednoduché vůbec, ta správná slova však fungují jako kouzelná formule. Ze začátku mi pomohla i zkušenost s fotbalem, který mi dal základní disciplínu. Naučil mě vytrvalosti, a že progress přichází až po nějaké době.

  

  

Mladické nerozvážnosti

  

Byl jsem zvyklý trénovat 3x týdně plus víkendový zápas, tenhle systém jsem si přenesl pro začátek i do freestyle fotbalu. Nešlo si nevšimnout, že čím častěji a déle trénuji, tím rychleji se zlepšuji. No tak jsem do toho pořádně šlápnul a stal jsem se posedlým! V začátcích jsem udělal můj dosud stávající rekord v počtu odtrénovaných hodin za den a to přes 8. Myslel jsem, že to ze mě udělá mistra, ale znáte to, kvantita nenahradí kvalitu. Určitě dobrá zkušenost a jsem za ní rád, nicméně dnes už vím, že množství hodin není tak důležitá část rovnice jako způsob, jak trénuji a jak k tréninku přistupuji.

  

Přemýšlet nad každým pohybem a vnímat ho, to je to, co mám na mysli. Když vydržíte 8 hodin na hřišti, musíte taky uvážit, že to určitě nezvládnete v kuse, takže to není čistých 8 hodin, taky znatelně klesne hladina vaší energie, tudíž výkony klesnou s ním. Soustředěnost mizí, jednoduše už toho bylo příliš.

  

   

  

 V dnešní době trénuji průměrně okolo 3 hodin, ale zároveň ne déle jak 4 za den. Vydržet se to prostě nedá. Čím náročnější věci dělám, tím kratší dobu trénuji, protože logicky vyžadují více energie. Co bych poradil vám, abyste z tréninku vytřískali maximum? 

  

  Tři zlatá pravidla

  

  1. Nemáš náladu trénovat? Skvělý, i tak běž trénovat! Uvidíš, že ti to nakonec zlepší náladu a budeš za trénink vděčný.                                                                                                                                                                                                                                                    
  2. Na začátku tréninku vyzkoušej, které triky nebo kategorie (triky ve stoje, hlavou či v sedě) ti v ten den nejvíce jdou a touto cestou se vydej, protože když máš z tréninku radost, přenese se i na ten další. Trénovat věci které ti v ten den vůbec nejdou je strašně demotivující a sebere to chuť do dalšího tréninku.                                                                                                                                                                                                                                                         
  3. Neboj se riskovat a zkoušet pro tebe nové výzvy, jen tak se posouvají limity. Když budeš trénovat každý trénink to stejné, tím se pokroku spíš nedočkáš. Samozřejmě upevňovat základy je také důležité.

  

Toto jsou podle mne nejdůležitější body, kterými se řídím a fungují mi.. Vše je individuální a každé tělo je originál, tudíž každému sedne něco jiného. Říká se, že člověk si vybuduje návyk za 21 dní, takže kdybych to chtěl zjednodušit, mohu říci: “Vydržte trénovat 21 dní po sobě každý den a pak už nebudete moci přestat!” Bohužel takhle jednoduché to rozhodně není.

  

  Láska hory přenáší 

   

  

Stejně se vždycky dostaneme k úplnému základu, kdy musíme sami najít to, co chceme dělat a co nás bude naplňovat dlouhé roky. Není žádný všeobecný způsob, jak by lidi měli trénovat nebo jak dlouho, ve hře je až příliš mnoho různých faktorů. Za sebe můžu říci, že na konci každého tréninku, když jedu domů, se už nemohu dočkat dalšího! S tím byste měli trénink opouštět i vy, protože pak poznáte, že to stálo za tu krev, pot a slzy!