Odpověď na tuhle otázku bych ti mohl napsat jedním slovem: „Všude!“. Ať bydlíš ve městě, na vesnici nebo někde v pralese, parkour není omezen pohybem napříč městskými ulicemi. Pravděpodobně se na internetu potkáš nečastěji s jeho „street“ podobou, ale pohyb jako takový přeci omezení nemá. To je na něm to krásné.

  

Jedna z definic mluví o parkouru jako o umění pohybovat se efektivně v přirozeném prostředí. Myšleno v prostředí, ve kterém právě TY žiješ. Nepotřebuješ nutně bydlet v centru Prahy, aby sis mohl skvěle zatrénovat. Co ti může posloužit jako parádní tréninkové „nářadí“? Co buduje kreativitu? Jak mohou být špatné tréninkové podmínky vlastně výhodou?

    

    

Vesničko má, středisková

Možná si, stejně jako já, měl to štěstí narodit se někde bůh ví kde. V nějakém malém městě či vesnici, kde narazíš tak na pár obrubníků, sem tam na rezavé zábradlí a věšák na prádlo. Do tělocvičny se dostaneš možná při tělocviku, protože v okolí není žádná s přístupem pro veřejnost. Můžeš to brát jako „pěknou podpásovku“ nebo jako velkou výhodu.

  

Malé vesnické spoty totiž v kombinaci se zápalem do tréninku budují jednu výjimečnou schopnost. Kreativitu. To, že u nás nebylo moc spotů, nás nutilo vystačit si s málem a improvizovat.

  

  • Obrubníky

  

Hodně času jsem strávil tréninkem precisů právě na obrubnících. Vzdálenost si můžeš určit úplně sám, takže jestli budeš trénovat maximální odraz nebo přesnost je na tobě. Krásně se na nich trénuje foot placement (správná pozice nohy vůči překážce) a balancování.

  

Jako workoutovou pomůcku lze využít také čáry na prázdném parkovišti. Cílem může být naráz přeskákat celé parkoviště, nebo jen pár čar za sebou. To je zase na tvém uvážení. Čáry bývají poměrně daleko od sebe. Věř mi, že ti postačí pár sérií a druhý den neucítíš stehna (spíš je ucítíš až moc).

  

  • Zábradlí

  

Samozřejmě se budeme bavit o jednom „railu“, ne o nějakém komplexu zábradlí a zídek. I jedno zábradlíčko bohatě postačí na trénink všech základní přeskoků, jako je kong, speed, kesh, lazy… a výčet triků by pokračoval až třeba k rail flipu či kong gaineru. To samozřejmě nepřijde hned, ale až s rostoucím levelem tvých pohybových dovedností.

  

 Stejně tak můžeš raily využít k balancování, k precisům atd. Nebo je rovnou přeskakovat celé pomocí různých salt či dive rollů.

  

  • Travnaté kopečky, pařezy, pneumatiky

  

Jak na těch jsme se vyřádili. Takový malý šikmý kopeček může fungovat jako perfektní odrazový můstek. Člověk by si řekl, že je nesmysl se odrážet do kopce, nicméně pokud správně položíš nohu, zhruba do středu šikminy, nabereš v saltu extra výšku. Překážka pod tvou nohou nasměruje hybnou energii vzhůru, místo aby směřovala čistě vpřed. 

  

    

Postupně zjistíš, jak nohu pokládat tak, aby tvé salto směřovalo kam potřebuješ. Trénink salt s odrazem o pařez či zakopanou pneumatiku mohu rovněž doporučit všema deseti.

  

  • Šikmý strom, šikmá zeď

  

Perfektní pomůcka na trénink výlezů a wall triků. Díky mírnému (nebo výraznějšímu) sklonu se ti snáze bude přenášet váha na nohu a tak rychleji pochopíš princip vertikálního pohybu. Jestli je tvůj cíl naučit se například salto o zeď, opět se ti bude lépe odrážet od šikmé stěny než od kolmé.

  

  • Schodiště

  

Skvělé na trénink maximálního výskoku. Pokud najdeš dostatečně dlouhé schodiště, můžeš klidně napojit vícero skoků za sebou. Opět ti to hodně pomůže pracovat na stehnech a odrazu.

  

Skákat nemusíš jen do schodiště, ale i shora dolů. Díky jednotlivým stupním schodiště si snadno najdeš nějakou ideální vzdálenost a výšku, ze které budeš skákat. Následně si můžeš stoupat na vyšší a vyšší schody a tím pilovat techniku a získávat větší jistotu. 

  

Schodiště navíc často doprovází zábradlí. Kde jsou schody, tam bývá zábava! :D 

    

   

Tajný recept, jak se učit salta na vesnici

Jasně, že nejde o nic tajného, určitě by si na tenhle postup přišel i bez tohohle článku. Pro případ, že ne, tak ho sem napíšu.

  

Pokud se chceš například naučit backflip, doporučuji na začátek vyhledat rybník nebo koupaliště. Zkusit si to nejdříve do vody, pokud nemáš přístup do tělocvičny, je nejbezpečnější varianta. Do vody riskuješ nanejvýš placák, což je daleko lepší než pád na hlavu někde na trávníku. Samozřejmě si nejdříve zkontroluj hloubku vody v místě dopadu.

  

Další level bude skok z balíku slámy do sena. Relativně měkký a pevný odraz, dopad je rovněž v rámci možností bezpečný. Tím se naučíš dopadat na pevný povrch a salto ustávat. Pomalu začni trénovat na písku, potom na trávníku a ve finále se dopracuješ i na betonový povrch. O tom nepochybuji. ;)

  

  

Tělocvičny a haly

Trénuješ už nějakou dobu, všechny spoty ve městě nebo na vesnici si proskákal. Chtěl by si zkusit opravdu těžké prvky, ale jak to tak bývá, jsou příliš nebezpečné na to, aby si první pokusy riskoval někde venku (všechno se dá, ale zdraví máme jen jedno, no ne?). 

  

Zabal batoh, a vyraž do tělocvičny. Dnes je opravdu spoustu možností a po republice vyrostlo mnoho specializovaných parkourových hal a trampolínových center, kam si stačí zaplatit vstup a můžeš trénovat jako zjednanej. 

  

Ve kterých městech hledat parkourové haly?

  

  • Praha (In Motion Academy)

  • Brno (In Motion Academy)

  • Ostrava (UM Academy)

  • Hradec Králové (Station 91)

  • Plzeň (In Motion Academy)

  • Kladno (In Motion Academy)

  

Určitě jich existuje více, nicméně na tyto jsem si vzpomněl. Jak ale vidíš, každou z nich najdeš v jiném koutu ČR, takže je jen malá pravděpodobnost, že by si nějakou z těchto vypsaných neměl na dosah. Maximálně hodinu, dvě cesty. Za dob, kdy jsem začínal s parkourem, nebyla v ČR ani jediná podobná tělocvična.

  

  

Závěr

Parkour nemá limity. Nelze ho zaškatulkovat jen na streetovou zábavu. Trénovat můžeš, ať pocházíš odkudkoliv. Neboj se improvizovat s prostředím, stavět vlastní překážky, hledat v lese ideálně položený pařez nebo větev ve správné výšce. Ve výsledku tě „nedostatek“ spotů vytrénuje v takové kreativitě, že naopak uvidíš spoty všude.

   

Pro více tipů pro trénink nezapomeň navštívit náš blog. Na e-shopu najdeš tepláky navržené přímo na parkour a také nově výběr výživových doplňků, které ti pomohou trénovat efektivněji a zdravěji. Tělo bude fungovat jako pěkně promazaný stroj!