Dlouho jsem se k psaní článku nedostal. Poslední týdny běželo mistrovství ČR ve freestyle fotbale a moje pozornost se upínala hlavně tímto směrem. Nicméně už tehdy mě napadlo, že o tom později napíšu alespoň nějaké malé shrnutí. 

  

Úsilí se vyplatilo a já vyhrál svůj sedmý titul mistra ČR. Je to pro mě velké zadostiučinění a cítím vděčnost. Rozhodl jsem se, že článek o mistrovství pojmu jako náhled do mé strategie přípravy. Jsem si vědom toho, že kdybych nevyhrál, tak tenhle článek nebude asi nikoho zajímat (logicky), ale naštěstí příběh má pointu, kterou potřeboval. Pojďme na to! 

  

Jak probíhá mistrovství v onlinu

Popravdě jsem si nebyl moc jistý, jak to může vypadat. Tušil jsem, asi jako každý,  že soutěž pojede formou videí. Formát byl nakonec poměrně propracovaný. WFFA (Světová Freestyle Fotbalová Asociace) pro tuhle příležitost vyvinula mobilní aplikaci, kde soutěž mohla probíhat normálně, jak už jsme zvyklí. Klasická kvalifikace a následně battly 3x30 sekund. 

  

  

Pět dní jsme dostali na natočení kvalifikačního videa o délce cca 1 minuty.  Z nich porota vybrala 8 TOP výkonů. Následně nás roztřídila do dvojic a došlo na jednotlivé battly. Těch 3x30 sekund ve finále znamenalo, že vždycky bylo 12 hodin na to, abychom natočili 30 sekund dlouhé video a s oponentem jsme se střídali. Jeden battle tak trval 3 dny. Vítězové battlů pak šli proti sobě a takhle až do finále.

  

Dvanáct hodin na natočení videa do jednoho kola bylo až až. Většinou jsem video stihl nahrát daleko dřív. Tohle udělalo ten největší rozdíl mezi online a offline soutěží. Myslím, že to posunulo náročnost soutěže, protože pokud nejseš v přímém přenosu a máš tak prostor chybovat, dovolíš si kombinace, které nedáváš úplně na 100 %. Na videu nikdo nepozná, kolikrát ti to předtím spadlo.

  

Jak probíhaly moje přípravy

Samozřejmě jsem se připravoval už nějakou dobu dopředu. Rozdíl mezi mojí přípravou na soutěž a tréninkem po zbytek roku je jednoduchý. Během roku trénuju hlavně lowery (triky od pasu dolů). Jakmile se o nějaké soutěži dozvím, věnuju více pozornosti ostatním trikům a kombinacím. Samozřejmě to není vyloženě pravidlo, ale všiml jsem si, že mám tyhle tendence. 

   

Důležitá je pro mě inspirace. Po celý rok si natáčím různá komba a triky, abych je pak mohl před závodem projíždět. Často mě při prohlížení napadají kombinace nové, najdu nějaký zapomenutý trik atd. Opravdu pomůže si své nápady zaznamenávat. Neznamená, že když k tobě přišel jednou, tak ho v hlavě najdeš i později.

  

Dost pozornosti pak věnuji kvalifikaci. Je součást mojí taktiky, jak se dostat co nejdál. Když jste totiž v kvalifikaci první, získáte do battlu oponenta s opačného konce tabulky, totiž s nejnižším skóre. Dávám si na ní dost záležet, abych vyšplhal v tabulce co nejvýše a vyhnul se tomu, že půjdu hned v prvním kole proti favoritům.

  

Nehraj o poslední místo

Všímám si, že někteří vyloží hned v prvních kolech všechny své karty na stůl a pak v semifinále či finále už je pro ně náročné něčím překvapit. Snažím se tady vždy postupovat trochu opatrně a nechat si ty největší „pecky“ nakonec. Na druhou stranu to může být trochu riskantní, protože dostat se do finále je poměrně náročná cesta a taky by se mohlo stát, že si budu „syslit“ triky a ani nedostanu šanci je pak ukázat.

   

  

Jde však o určité nastavení, kdy se příliš nezabývám tím, že bych chtěl jednoduše dojít co nejdál, ale opravdu chci hrát o titul, když už tomu věnuju energii a stres.

  

Přestože jsem získal titul mistra ČR letos počtvrté v řadě a může to trochu působit už jako rutina, kluci mi to nedali zadarmo a opravdu jsem ze sebe musel vydat vše. Úroveň freestyle fotbalu v ČR je vysoká a pořád stoupá. Samotná akce byla po organizační stránce skvěle zvládnutá a jsem rád, že jsem se jí mohl účastnit. Tak zase za rok, snad už naživo!