O čem je vlastně parkour?

Na tuhle otázku asi neexistuje jedna správná odpověď. Parkour je svým způsobem organismus, který se v průběhu času vyvíjí a mění svou podobu. Ke mně přišel kdysi dávno, ještě ve své syrové formě. Na TV Nova běžel tehdy pořad Víkend, který jsem pravidelně sledoval. No a v jedné z reportáží partička brněnských parkouristů propagovala myšlenku „Ve zdravém těle zdravý duch“ v kombinaci s jejich akrobatickými dovednostmi.

  

Samozřejmě filosofie nebyla ani náhodou tím impulsem, abych se vydal skákat do ulic. V tu chvíli jsem chtěl seskočit panelák do kotoulu a z něj hned vyšvihnout několik salt (pozn.: táta mi to nikdy nedovolil). V první řadě je to tedy pohybová aktivita. Může působit trochu extrémně, pokud se na youtube hned zprvu dostanu k výkonům světové špičky (skoky ze střechy na střechu opravdu nejsou každodenní rutina), proto si raději povíme i o filosofii, která se s parkourem pojí.

    

     

                                                                                  

Svoboda je základ

 Jde o naprosto svobodnou disciplínu. Nemá žádný určitý směr, kam by se v ní člověk musel vydat, pokud jeho primárním cílem není vítězství na soutěžích nebo balit holky, v obou případech se radši naučte salta (Tip co se týče holek - mně osobně zafungovala veletoč na hrazdě). Když tak jako chytře spojím, že jde o pohyb, který nemá daná pravidla, můžeme si parkour vyložit jako svobodu pohybu. Pořád je to ale jen špička ledovce. V čem teda spočívá jeho největší krása?

                                                                                                                                                  

  

Roste tělo, mysl, osobnost

 Dobrovolně se začneme vystavovat svým limitům a strachům. To je, dle mého názoru, to nejpodstatnější na tom všem. Parkour je ve své čistotě uměním překonávat překážky za pomocí vlastního těla a mysli. Pro každého z nás jsou limity nastavené někde jinde. Není nutné riskovat skoky na výškových budovách, lozit po balkónech apod. Jestli někomu stačí vyskočit pět schodů nebo hravě přelézt zábradlí, je stejně plnohodnotným traceurem (parkouristou) jako ten „magor“ z videa. Volba je na něm.

  

 Každý má v životě problémy, své limity a překážky. Parkour nepřímo a relativně zábavnou formou naučí kohokoliv, jak k těmto „radostem“ života přistupovat (nebo ho prostě naučí to „beko“). Jako dárek navíc dostane vysportované, funkční tělo!!! No neber to...