Jako malej klučina okouzlený parkourem jsem si dlouhou dobu drásal nervy, kde seženu přesně ty tepláky, které nosí moji idolové? Jejich pohyb vždycky vypadal tak elegantně. Doufal jsem, že mě ten kousek látky pomůže přiblížit se jejich stylu a umu, který jsem nekonečně obdivoval. Je to neskutečný, do jaké míry vaše oblečení určuje váš styl, dokonce i myšlení a chování. Znáte třeba ten pocit, že když nasadíte haremy, skáčete a přemýšlíte nad pohybem docela jinak, než když obléknete old school široké tepláky? Mně osobně se změní tak o 50 % procent vnímání prostoru. Čím to je?

     

  

Možná tím, že když například nasadím tepláky Etrefort, cítím se jako Phosky a tak se tak chci i hýbat. Olivové baggy tepláky si zase propojím s Shadem a hned se snažím přemýšlet kreativně. Do haremů mě „přinutil“ Pasha Petkuns a Jason Paul, dva týpci, kteří mě inspirují jako nikdo jiný. Až takovou moc nade mnou měla móda mých vzorů. Dnes už je to trochu jiné. Dnes hledám zase způsob, jak se odlišit. 

     

Držet se trendu?

  

Právě ti lidé, kteří určují módní trendy, a to nejen v parkouru, jsou ti, kteří se nebojí jít jiným směrem. Hodit na sebe něco jiného, co ostatním v tu chvíli připadá jako trapné, divné, zvláštní a někdy i nevkusné. Jason Paul ze začátku mohl působit, že už ho nebaví pánské tepláky a tak začal nosit ty dámské (Jako dámské tepláky rozumějte tepláky v harem stylu. Dříve by se vám komunita smála, že nosíte „legíny“, dnes jsou prostě IN!).Věřím, že je pro každého traceura pocta, když jeho okolí vnímá jeho styl jako identický.

   

No a každému sedí jiný styl tepláků. Bohužel, tím, jak se chceme podobat našim vzorům už netestujeme. Jdeme po tom, co oni. Dříve harem tepláky byly naprosto mimo módu mezi parkouristy, dnes je to obráceně. Nechceme zkoušet, nechceme riskovat, že nebudeme cool, že nepůjdeme s dobou. Taky se nám možná nechce riskovat, že utratíme v klidu i 1500 za tepláky, ve kterých nakonec budeme vypadat jako „šašci“. No prostě je to moc velký risk, pořídit si něco, v čem se nemusím cítit nebo co mi nebude sedět.

  

  

    

Styl a praktičnost

  

Každý parkourista snad bude souhlasit... Na teplákách prostě záleží! Když pominu módu, kterou asi většina z nás řeší daleko víc než funkčnost, je v nich velký rozdíl. Široké tepláky z vás udělají vítr. Dají vašemu pohybu lehkost tím, jak jejich nepravidelné tvary a prostornost zakryjí nedokonalosti ve vašem pohybu a to doslova. Často schovají nehezky pokrčená kolena uprostřed vrutu, zvláštně překřížené nohy při dopadu, vítr si s nimi pohrává a dodává pocit, že se nadnášíte nad překážkami.

  

Oproti tomu harem tepláky jsou spíše o praktičnosti. Kolikrát se mi v baggy teplákách povedlo šlápnout si na nohavici při rozběhu nebo hůř, při odrazu. To už může být nebezpečné. V harem teplákách to nehrozí, nicméně máme rádi obě varianty tepláků a tak jsme speciálně u našich baggy tepláků tento nedostatek rafinovaně odstranili, když jsme konec nohavice zúžili. Tepláky mají pořád ten široký styl, ale nešlapete si po nich, protože zúžené nohavice se nezkroutí až k vaší podrážce. Pokud se ale ještě vrátím k harem stylu, daleko více odhalí váš pohyb a techniku. Na samotný parkour jsou po praktické stránce vhodnější, nicméně baggy tepláky mi pocitově uvnitř připadají „umělečtější“. Rozdíl mezi harem a baggy bych vyjádřil asi jako rozdíl mezi kreslením tužkou a malováním vodovkama. Tužka vystoupá z prostoru jasně a zřetelně, zato vodovky se prostě rozloží do prostoru. Nevím, jak přesněji to vyjádřit, možná je to trochu přitažené za vlasy, ale co...

  

  

    

Pohodlí v každém pohybu

  

Když jsme tvořili naše parkour tepláky, to, co nám vadilo z praktického hlediska, jsme odstranili, stejně tak to, co bylo navíc a zbytečné. Nejdůležitější bylo připravit je z látky, která bude lehce kopírovat váš pohyb a bude příjemná na těle. Nic vám nesmí stát v cestě při lezení po zdech ani při „metání“ salt na rovince. Zároveň moc dobře víme, že za tepláky, ze kterých budete mít největší radost, nepotřebujete utratit spoustu peněz. To si nechte na tělocvičny, trenéry nebo investujte do výživových doplňků, ať se vaše tělo co nejlépe cítí a hýbe.