Na tréninku trávím poměrně dost času. Po nějaké době, když začalo moje tělo „stárnout“, koníček se stal závodní disciplínou a přibyly takové ty dospělácké starosti, bylo potřeba těch pár hodin na tréninkovém place zefektivnit na maximum. Samozřejmě se dá přijít a prostě začít kopat do mičudy. Odpověz si na otázku, co od tréninku očekáváš? Jestli ty nejlepší výkony, měl by sis vytvořit systém, založený na rozložení energie, péči o tělo a technickém drillu. 

  

Všechny tři zmiňované tréninkové aspekty se vzájemně ovlivňují. Jestli je tělo v nepohodlí, klesá energie a tím pádem vázne i technická část. Naučím tě, jak zařídit, aby to všechno pracovalo pro tebe a ne proti tobě.

  

Začátek tréninku

První část věnuji vždy svému tělu. Začínám tím, že si namíchám předtréninkový nakopávač. Chvíli trvá, než se dávka energie dostaví. Mezi tím se věnuju rozhýbání kloubů a lehkého protažení svalů. Krouživými pohyby v loktech, kolenou atd. dochází k vyplavení synoviální tekutiny, určitého kloubního maziva. Při protažení zase aktivuješ svalové skupiny, rozproudí se krev. Teprve potom tě budou poslouchat tak, jak by sis přál. 

  

Co se týče mentálního rozpoložení, pokouším se během rozhýbání co nejlépe definovat vlastní náladu. I když si to často neuvědomujeme, na trénink má poměrně velký vliv. Podle toho, jak se ten den cítím, si v hlavě rozvrhnu techniky, na které se budu chtít zaměřit

  

Nakopávač začíná působit. Je čas se do toho konečně opřít!

  

  

  

Hlavní část tréninku

Z kraje mívám nejvíce energie a soustředění, proto se pouštím do těch nejnáročnějších triků a kombinací. Říká se sice, že ty největší výkony by neměli padat hned na začátku tréninku, nicméně mně to vyhovuje. Trénuji sestupně od nějtěžších technik po ty nejjednodušší. V praxi to znamená např. začít lowerama (triky od pasu dolů). S energií to značně zamává, ale na soutěžní sety, triky s hlavou a přechody pořád postačí. Končím většinou trikama na zadku, kde už se člověk může trochu povalovat. Se slábnoucí energií ubírám na intenzitě.

  

Během tréninku a po tréninku užívám BCAA. V průběhu mi dodávají energii a zároveň se druhý den necítím tak „rozbitý“. BCAA mají totiž velmi pozitivní vliv na regeneraci díky aminokyselinám valinu, leucinu a isoleucinu. Pomáhají lépe vstřebávat bílkoviny, což vede k tomu, že se svaly rychleji opravují a méně opotřebovávají. 

  

Konec tréninku

Nakonec přichází poctiví strečink. Je potřeba svaly uvolnit a připravit na klidový režim. Další věc, kterou doporučuji zařadit v rámci potréninkové regenerace je kvalitní protein. Během každého tréninku tělo schytává mikrotraumata. Mikroskopická poškození uvnitř svalů a kloubů. Nemáš šanci je na sobě pozorovat, ale jsou tam. Jakmile se jich nakupí dostatek, začnou se projevovat i navenek. Pocítíš bolest, natáhneš si sval nebo se jinak zraníš. Proteinové drinky zásobí tělo bílkovinami, které plní funkci stavebního materiálu. Jsou využity k potřebným opravám. 

  

  

  Shrnutí:

  

Trénink začínám předtréninkovým nakopávačem.

  

Rozcvičím se.

  

Začínám nejnáročnějšími prvky.

  

Během tréninku užívám BCAA.

  

Přes středně těžké techniky se dostávám k těm nejsnazším (triky v sedě).

  

Protáhnu celé tělo.

  

Doplním bílkoviny formou proteinového drinku.

  

  

Uvědomuji si, že 100 lidí, 100 názorů. Nepředkládám tady nejlepší skladbu tréninku pro všechny. Popsal jsem vám to, co mně osobně nejvíce vyhovuje a co se mi nejvíce osvědčilo. Pokud se rozhodneš začít trénovat podle mého návodu, neboj se dělat úpravy podle svého gusta.

Co se týče tipů na tvůj trénink, nalezneš toho na našem blogu daleko více. Na e-shopu Feeney.cz najdeš kvalitní oblečení, které mi na trénování opravdu vyhovuje. Koukni na stránky a uvidíš, jestli ti něco padne do oka.