Přišlo za vámi vaše dítě s tím, že by rádo začalo s parkourem? Nebo už dříve nastoupilo do procesu skákání, všímáte si, že váš gauč začal zastávat úlohu překážky určené k tréninku a přemýšlíte, jestli vůbec chcete, aby se ubíralo tímhle směrem? Připravil jsem takový výčet 10ti důvodů, co pozitivního může parkour přinést do života dětem v mladším i starším věku. Všechno vychází buď z mé zkušenosti nebo zkušenosti rodičů a dětí, kteří mi za zhruba 6 let vedení tréninků prošli pod rukama. Tak tedy začneme!

    

  

1. všestranný pohybový rozvoj

 Parkour je jednou z nejpřirozenějších pohybových disciplín vůbec. Celý jeho koncept je efektivním pohybu v přirozeném prostředí, ať už se jedná o město, les, skály nebo v dnešní době velmi populární tělocvičnu. Spousta disciplín z atletiky, jako je běh, skok do dálky, skok do výšky či překážkový běh a k tomu přidejte gymnastiku s akrobacií, vše navíc v přirozenější a praktičtější podobě... Složením všeho toho dohromady vám vznikne parkour. V tomhle vidím parkour naprosto geniální.

  

2. práce se strachem a psychikou

 Možná tomu ještě dnes nedáváme takovou váhu, ale za sebe můžu říct, že psychika je pro úspěch jak ve sportu tak v životě daleko, jakože opravdu daleko, důležitější než fyzický talent a predispozice. Parkourista překonává pravidelně své osobní limity, jak fyzické, tak převážně psychické. Pracujeme se strachem z výšek, s důvěrou ve své schopnosti a učíme se bezpečně odkrývat své limity, abychom na nich mohli pracovat. Naprosto mi to změnilo vnímání okolního světa.

  

3. Pohybem ke zdraví

Stejně jako plavání, atletika, gymnastika, karate atd. je i parkour pohyb a jako každý pohyb je součástí zdravého životního stylu. Pomáhá nám uvolňovat nahromaděný stres ze školy (zaměstnání), čistí nám mysl, jelikož při tréninku si nelze dělat starosti s pětkou z matiky nebo že jste si neuklidili doma v pokoji a mamka bude naštvaná. Jste tady a teď. Soustředíte plnou pozornost na pohyb. Při aktivním sportu navíc výrazně okysličujete organismus, což vede k vyrovnávání pH v těle (kyslík je pro tělo zásadotvorný). Do značné míry to můžeme brát jako prevenci například proti rakovině, jelikož ta může vzniknout pouze v kyselém prostředí (samozřejmě zde hraje roli spoustu dalších faktorů a pohyb vás ani zdaleka nechrání na 100 %, nicméně je výborným nástrojem).

    

  

4. Prevence proti rizikovému chování

Známý fakt, že pokud je dítě dostatečně (ve zdravé míře) vytíženo, nemá tolik času na zevlení v parku na lavičce s cigaretou či lahví alkoholu. Parkour může být jednou z těch pojistek, aby se drogy vašemu dítěti v té nejkritičtější kapitole mládí vyhnuli. Stejně tak méně času na sociální sítě a vysedávání u počítačových her pozitivně přispěje k jeho vývoji. Co se týče agresivity tak tím, že z těla vyplavujeme nahromaděný kortizol (stresový hormon), prokazatelně se snižuje agresivita jedince. Zajímavost na závěr: Věděli jste, že pokud by všechny naše svaly byli v naprostém uvolnění, nebylo by pro nás fyzicky možné cítit negativní pocity jako vztek, úzkost,...?

  

5. Morální hodnota

Dříve bych to dal na první místo, nicméně v dnešní podobě parkouru už to není tak vidět. Základem téhle disciplíny byl v počátcích morální kodex. „Buď silný, aby si byl užitečný!“ Tak znělo staré heslo parkouristů, když jsme byli ještě považováni za vandaly a podivíny. Dnes vnímám morální přesah ve srovnání s pohybovou stránkou až na druhém místě. Nicméně pořád tam je a spousta lektorů k tomu stále směřuje své svěřence.

  

6. Finanční nenáročnost

Na parkour opravdu nepotřebujete drahé vybavení. Vezmete staré boty, špinavé tepláky a tričko a hurá na trénink. Samozřejmě v pozdější fázi se vyplatí investovat především do obuvi, která umí dělat poměrně velké rozdíly. Stejně tak i investice do tepláků se vyplatí, jak z funkčního, tak estetického hlediska (tepláky navrhované přímo parkouristy pro parkour naleznete na našem eshopu!!). Pořád jsme ale na naprosto minimálních nákladech!

   

Důvodů bych našel ještě více, nicméně tohle jsou ty zásadní a nejdůležitější z mého pohledu. Doba se zrychluje, stresu přibývá, zdraví je vzácnější a o morálních hodnotách ani netřeba mluvit. Říkám si, že je naší povinností vést mladou generaci k tomu, aby se vyhnuli těmto neduhům a mohli řešit zásadnější problémy. V parkouru vidím nástroj, kterým tohle poselství předávat lze.

  

Jako trenér působím v Hradci Králové (Station 91), v Brně (In Motion Academy) a občas jezdím na workshopy a exhibice s týmem Zabil.cz. V případě zájmu o tréninky nebo třeba jen o radu, kde by mohlo vaše dítě navštěvovat kvalitní vedené lekce co nejblíže vašemu bydlišti mně neváhejte kontaktovat e-mailem.

davidkasparekk@seznam.cz