Tělo je velmi komplikovaný mechanismus. Každou chvíli se uvnitř odehrává obrovské množství procesů. Od naplnění plic kyslíkem, přes pumpování krve až po ohnutí ukazováčku. Přesto to většina z nás může brát jako samozřejmost. 

  

Každý sportovec, parkourista se učí co nejefektivněji zacházet se svými končetinami, trupem, hlavou… Je nám jasné, že pro zvládnutí složitých pohybů je musíme dostatečnou dobu trénovat. Většinou to nejde přes noc. 

  

Musíš získat dostatečnou sílu, pružnost, dynamiku, aby bylo pro tebe fyzicky možné zvládnout salto. Ve druhé části musíš začít vnímat jemnější nuance pohybu – jak efektivně zapojit svaly, aby vše správně fungovalo. No a nakonec se celý proces salta musí uložit do svalové paměti. Díky tomu budeš schopen skočit salto (nebo cokoliv jiného) bez většího přemýšlení. Získáš kontrolu nad jeho provedením. 

  

Učení se novým pohybům není jednoduché. Jak tohle všechno ale souvisí s hořčíkem?

  

Efektivitu tvého tréninku totiž určují dva faktory: 

  

  • Jakou pozornost věnuješ zdokonalování svých dovedností - skákání salt, přeskakování překážek, posilování, protahování… 

   

  • Jak dobře fungují biochemické procesy ve tvém těle a jakou péči svému tělu věnuješ. 

  

O tom prvním se dočteš více ve článcích z kategorie o tréninku. My se zaměříme právě na péči o tělo. Jeho funkce jsou značně ovlivněny emocemi nebo právě výživou. Jídlo neslouží jen jako palivo, ale mělo by být zdrojem dostatečného množství vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů atd., aby skutečně plnilo svůj význam. Na základě toho si myslím, že je ideální začít právě u hořčíku, jelikož patří k nejdůležitějším prvkům v těle. Jestli ho přijímáš dostatek nebo ne, se znatelně podepíše nejen na tvém výkonu na tréninku, ale i v běžném životě. 

   

Parkour, zeď, skok, trik, přeskok,

  

Základní fakta o hořčíku

Hořčík, neboli magnesium. Hořčík potřebuje každá naše buňka. Podílí se na enzymatických pochodech znamenajících produkci energie v těle. Proto je hořčík nezbytný pro svaly a jejich kontrakce, stejně tak i pro přenos nervových vzruchů. 

  

Co to v praxi znamená? 

  

Aby jsi dokázal zapojit správný sval ve správnou chvíli, potřebuješ hořčík. Aby se vytvářela svalová paměť na jakýkoliv pohyb, potřebuješ hořčík. Aby tělo generovalo energii, kterou pravidelně spotřebováváš ve škole, v práci nebo právě na tréninku, musí mít zásoby hořčíku.

  

Bohužel je také známo, že velká část populace trpí nedostatkem hořčíku v těle a to zejména proto, že ho málo přijímáme z potravy. Jak chceš podávat maximální výkon, když tělu nedáváš „nástroje“, které k tomu potřebuje?

  

Hořčík pro tvůj trénink 

Pokud se aktivní sportovec nezajímá o stravu, velmi si ubližuje. Tělo nestíhá dostatečně regenerovat, hromadí se mikrotraumata ve svalech, kostech i kloubech, může také slábnout jeho pozornost. Při provádění složitých akrobatických prvků je to zásadní slabina. Zranění jsou pak téměř nevyhnutelná.

  

Hořčík ti s tímhle vším může pomoci. Pokud si budeš hlídat jeho pravidelný přísun, podpoříš tím produkci energie. Na tréninku nebudeš tak rychle unavený. Svaly budou fungovat lépe a značně klesne pravděpodobnost, že dostaneš svalové křeče. Při dostatku hořčíku totiž lépe funguje přenos signálů z mozku do svalů, to znamená rychlejší reakce.

    

Hořčík má pozitivní vliv na tvůj spánek. Kvalitnější spánek znamená kvalitnější regeneraci. Budeš rychleji v plné síle, aby jsi se mohl vrátit na trénink. Dále má protizánětlivé účinky, což snižuje pravděpodobnost, že se u tebe objeví zánětlivé onemocnění a používá se jako prevence degenerativních onemocnění z přetížení. V neposlední řadě hořčík pomáhá redukci stresu. Budeš se tak cítit uvolněnější. 

  

Jak doplňovat hořčík 

První, na co by jsi se měl zaměřit je tvá pravidelná strava. Zařiď, ať se ve tvém jídelníčku často objevují potraviny jako: 

  

  • luštěniny

  • ořechy

  • semena

  • ovesné vločky

  • datle

  • fíky

  • sušené

  • meruňky

  • banány

  • výrobky z celozrnné mouky

  • ryby

  • bulgur 

  

Tyto potraviny jsou bohaté na hořčík. Přirozená strava nabízí hořčík v té nejpřijatelnější formě pro tělo. 

    

ořechy, mandle, kešu, zdraví, jídlo

   

Samozřejmě v dnešní době je velmi náročné získat dostatek hořčíku z běžných potravin. Obzvláště pro sportovce, protože mají jeho zvýšený výdej a musí ho tak doplňovat častěji. Proto se často uchylují k suplementaci, tedy doplňování hořčíku pomocí doplňků stravy. Investují tak do svého výkonu, ale hlavně do vlastního zdraví. 

  

Doplněk stravy Feeney - magnesium 

Jak už jsme si řekli, ne vždy hořčík obsažený ve stravě stačí a je vhodné doplnit jeho přirozený příjem o kvalitní doplněk stravy. Každý minerální doplněk má však jinou schopnost vstřebatelnosti a velmi záleží na tom, jaké procento hořčíku z přijatého množství náš organismus opravdu zužitkuje. 

   

V současné době na trhu právem dominuje magnesium bisglycinate, neboli bisglycinát hořečnatý. Přesně taková forma se nachází v doplňku stravy Feeney.

   

Vstřebatelnost tohoto doplňku je vysoká díky chelátové formě. Jde o spojení hořčíku a aminokyseliny glycinu. Díky obsaženému glycinu je tato forma vhodná před spaním nebo po tréninku. Velmi často dochází k ovlivnění kvality spánku a tedy i k celkové regeneraci organismu.

  

Též má výborné protizánětlivé a celkově uklidňující účinky. V případě zánětlivých onemocnění nebo při nadměrném psychickém stresu, únavě a deficitu v oblasti neurosvalové činnosti jde pravděpodobně o nejlepší volbu.

  

Na blogu Feeney si můžeš pravidelně prohlubovat své znalosti ohledně tréninku, rehabilitace a výživy. Budu zde sdílet praktické zkušenosti ze své praxe, které ti pomohou snáze překonávat zranění a šetrněji zacházet se svým tělem. Máme ho přeci jen jedno… Proto také doporučuji navštívit e-shop Feeney a popřemýšlet, jakým doplňkem by si mohl udělat svému organismu radost.