Kdo jede sport rekreačně, tak se ho to nejspíš tolik netýká, ale jestli jedeš na výkon, bude tě to bolet! A to doslova, protože profesionální sport obecně je taková továrna na dědky. Ve 25ti letech jejich klouby na rentgenu vypadají stářím na dvojnásobek, nákupy jim do schodů nosí přítelkyně a fráze „za mlada” jim napevno srostla se slovníkem. Samozřejmě to ber s trochou nadsázky, ale je skvělý fenomén sledovat mladé, nadějné sportovce, jak si říkají: „To se mi nestane!” a ti staří zase: „Kdybych nebyl idiot!” Je to komická lidská vlastnost, popírat, že se něco může stát, dokud se to nestane. Věř mi, teď mluvím, bohužel, z vlastní zkušenosti. Tuhle cestičku jsem si osobně vyšlapal, takže ti můžu říct, jak po ní bezpečně kráčet a vyhnout se „bahnu”. Pokud patříš k těm výjimečným jedincům, kteří nemají iluze o své nesmrtelnosti, tak tě vítám u svého článku.

  

 

   

Neřízená sebedestrukce

Za svou dlouholetou kariéru jsem si pochroumal záda, kyčle, třísla, koleno,... Dále netřeba rozvádět, pač by z toho vyšel celej další odstavec. Snad mi dáš za pravdu, že drtivá většina začínajících sportovců v dospívajícím věku (já například začínal v 15ti) absolutně nedbá na kritéria, jako je zdravé stravování, protahování, posilování, relax mezi tréninky a tak podobně. Pojďme si to rozebrat, co tahle ignorance vlastně vysílá za energii.

  

Nestravuji se správně. Jím, co mě napadne a na co mám zrovna chuť. Přece tělu nebudu nic upírat, když si o to říká svými chuťovými buňkami (poznámka: Když se tělo dožaduje např. cukru, netuší, že mu ho dodáš ve formě Milky a ne v jablku, banánu,...). Poznáváš se v tom? Pak je to, jako kdyby sis koupil Teslu a rval do ní benzín nebo se snažil cestovat v Range Roveru na vlastní moč. Beze srandy… 

  

Jak můžeš chtít po svém tělu, aby se samo zahojilo, aby generovalo extra energii a fungovalo na 110 %, když mu k tomu nedáš materiál ani nástroje? Nemáš dostatek bílkovin? Chybí ti materiál na budování svalů a na jejich opravu. Postrádáš vápník? Pak si budeš kosti lámat jako dítě pastelky. Jedeš na čokoládách, energetických nápojích a podobně? Tvoje tělo si vytvoří závislost na těchto stimulech a nebude energii vytvářet z jiných zdrojů, což by přirozeně dělat mělo (viz lidé, kteří bez kafe nedají ani ránu). Nezní to moc optimisticky že? No nic, jedeme dál!

  

  

Staň se vlastním mechanikem

Protahování! Protahování má regenerační, zahřívací a relaxační efekt. Záleží vždy do jaké části tréninku a v jaké podobě ho zařadíš. Když si svaly protáhneš před tréninkem, podstatně tím snižuješ riziko, že si je poraníš nějakým nešikovným pohybem, na které tělo nebylo připraveno. Občas jsem to podcenil, když jsem byl příliš natěšený na trénink a ne jednou za to zaplatil. Pokud si dáš strečink bezprostředně po tréninku, budeš se druhý den cítit lépe a budeš o to rychleji zpět v plné síle. Tyhle detaily většinou nevnímáš, když ti je 16-17 let, ale ve dvaceti… Poznáš, že se dá brečet i při chůzi do schodů. Strečink je zároveň oblast, které se můžeš věnovat každý den, protože po něm nemusíš regenerovat. Je to cvičení, kterému se věnuji během relaxačních dnů.

    

  

  

Posilování. Tady to asi netřeba nijak okecávat. Silnější končetiny ti odemknou silnější výkop, větší odraz, víc kilo na bench pressu, snadnější vaření, protože si na břiše nastrouháš mrkev do polévky,... Samozřejmě také nebudeš tak rychle unavený, vydržíš trénovat déle a provádět náročnější prvky. Silné tělo je klíčem k posouvání hranic v každé fyzické disciplíně. 

     

   

  Využij nebo jen spláchni

Takže jak se vyvarovat tomu, aby se ti tělo nerozpadlo dříve, než dosáhneš vrcholu svých fyzických možností nebo než se na to budeš chtít vykašlat z vlastní vůle? Zaměř se na stravu a podpoř ji potravinovými doplňky. Když dáš tělu pořádně zabrat, dej mu i pořádně odpočinout. Posiluj svalstvo, aby sis odemknul další úroveň schopností a nedovol, aby svaly ztrácely rozsah. Toho docílíš pravidelným strečinkem. Vzdělávej se ve všech těchto oblastech. Hodně toho najdeš už teď na blogu a informací bude jen přibývat! Na našem instagramu se nech motivovat nebo nám pomoz motivovat ostatní. Vědět tohle všechno je sice hezký, ale pokud podle toho nejednáš, jsou to jen prázdné informace.